sobota 27. února 2010

Tvaroh

Myslim,ze uz jsem se tady zminovla,ze si doma delam jogurt.Je to velice jednoduche a i kdyz ja  mam elektricky jogutrovac, muzete si jogurt udelat i bez nej(ja vyrabela jogurt cele roky bez jogurtovace).Ted mam tenhle laciny model,male sklenicky s kterymi se prodava nepouzivam,postavim do jogurtovace 2-3 litrovou sklenici a priklopim vickem.Pracuje to skvele. Vyroba je naprosto jednoducha a podle me neni nad cerstvy jogurt :))
Take jsem se pustila do vyroby podmasli a tvarohu.
Mleko se zahreje na potrebnou teplotu a prida se podmasli,za nekolik hodin,kdyz se bakterie rozmnozi,premeni mleko v podmasli.To muzeme ulozit do chladu a zacit konzumovat.Kdyz ale nechame podmasli dale zahrivat premeni se nam na tvaroh.Musime ho potom nechat "vykapat" na pozadovanou hustotu a vysledek opravdu stoji za to :))

Na obrazku ma oblibena svacina.Domaci chleba s tvarohem a mlade vyhonky.

I think I already posted about making yogurt at home. It is really easy. I do have an electric yogurt maker, but you can do it without  it as well.
I am also making butter milk and quark cheese lately. You have to warm the milk to 84 degrease and then let it to cool to the room temperature. I use about 2l of milk and about a 1/2 a cup of butter milk to start the process. You mix it together and let it sit in a warm place. In about 12 hour you will have a full jar of butter milk. You don't have to do anything. Just put it in the fridge to stop the bacteria to work and enjoy. If you want to make the quark cheese, you let it go for 24 hours or more till it gets thick. Then it's done and all you have to do is to strain it to separate the whey and the cheese. I use cotton bag a sew, but any clean cloth would work. Just put it in  a strainer and let the gravity work. It is worth to try.

Below is my favorite snack. Homemade bread with quark cheese and green sprouts.


Zitra konci soutez o sadu blahoprani,preji vsem ucastnikum hodne stesti :)
Posted by Picasa

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

...ako sa da vyrobit jogurt bez jogurtovaca? som to tu nenasla,asi som zle hladala.mozes ma prosim navigovat,rada by som to skusila,kedze kupujem biely jogurt na kila :-) vdaka ...a este z akeho mlieka robis tvaroh? moze byt aj polotucne?

Monika řekl(a)...

Jani,prihodila jsem navod na vyrobu joguru,tak preji hodne stesti.

Anonymní řekl(a)...

dakujem .-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření