pátek 20. ledna 2012

comfort food

Pro me snih patri nejenom k zime ale hlavne k vanocnim svatkum. A protoze ty letos byly jak se rika na blate, vubec by mi nevadilo, kdyby zustalo u prvni snehove nadilky, ktera nas potesila v listopadu. Jenze  nas tento tyden pocasi prekvapilo ( i kdyz v pulce ledna snih vlastne zadne prekvapeni neni ),  teploty klesly pod nulu a zeleny travnik prikryla snehova perina. Dnes rano to u nas vypadalo takhle.

For me, snow means not just winter,  but mostly Christmas holidays. And because  we didn't have white Christmas and saw first and last snow in November, I was content with our ( almost) snow less winter :) I guess I  can not, in the middle of January, get surprise, by a snowfall. And so it happened at the beginning of the week, temperature  dropped below zero, green grass is gone,  and this is how are yard looked this morning.





K zime patri nejenom snih ale take jidlo, ktere zasyti  a uspokoji  tzv. comfort food. Varim rada a dobre ( v mych letech a hlavne v tomto pripade se uz nemusim stydet za samochvalu :)) Tady je jeden z mych  "co je po ruce " receptu.  
Naporcovane kure (nebo jakekoli kureci casti) osmahneme na olivovem oleji se strouzky cesneku (klidne celou palickou)  a cibuli,  nakrajenou na velke kusy- osminky, "po ruce" byla cervena. Pridame nejradeji cerstve ( susene jsou samo sebou take fajn) bylinky. Bazalku, rozmarinku, dobromysl obecnou - neboli oregano, bobkovy list, osolime, opeprime a ted to nejdulezitejsi, co prida na vuni a chuti. citron. Ja doporucuji bio, protoze do pekacku prijde cely i s kurou. Rozkrojim, jednu pulku vymackam na kure a z druhou, nevymackanou polovinou nakrajim na dilky a pridam k masu. Vse jeste rychle osmahnu podleju troskou vody a dusim. Casto kontroluji a dolevam vodu. Protoze byl  pekacek plny, pockala jsem az se maso trosku "srazi" a pridala jeste na kostky nakrajenou zlutomasou dyni. Kdyz je kure hotove, dam chvilku zapect do trouby aby cele jidlo dostalo krasnou zlatavou barvu . Dobrou chut! 

To me winter also means comfort food and  I love cooking and  am a good cook ( yes, at my age and in this case I can brag :)) Here is one of my recipes. Chopped up whole chicken or any chicken parts you prefer. Fry in olive oil with cloves of garlic and veges of onion. I had red one on hand. Add preferably fresh herbs
( dry will do )  basil, oregano, rosemary, bay leaves,salt, pepper, and in this case I will insist, organic lemon. And that's because is going in with the skin. Cut it, squeeze half on the chicken,  then cut  with the other half into wedges and add all to the pot. Add little bit of water and simmer slowly. I also added cubed butter squash when the meat shrank a bit and there was more space in the pot. When the chicken's cooked  put it in the oven under the broiler for a bit just to give it that nice roasted look. Enjoy.



 a tady je, vonave, krupave no proste mna,mnam.....

and here it is, deliciously smelling,  crispy, mnnnn........


Po nasyceni zaludku jeste neco pro nasyceni vasi kreativni duse. Znate  CRAFTGAWKER ?
  After satisfying your belly here is something for your creative mind.    Do you know CRAFTGAWKER ?



Moc take dekuji Lile  a Barborce za krasne oceneni a posilam dal vsem tem uzasnym blogum, kde cerpam dobrou naladu a inspiraci. 

I also have to thank Lila  and Barborka for this blog award.

13 komentářů:

Barborka řekl(a)...

Hmmm, vonia to až k nám. Hoci som dnes robila niečo podobné, ale kvoli malému som morčacie stehno radšej vykostila a podávala som to s tarhoňou (slovenská ryža :)). Gratulujem k oceneniu, i u mňa v blogu som Ti ho dnes darovala, tak už ho máš dvojnásobné!

Lezarts řekl(a)...

Gratuluji k ocenění, také ke mě dolétlo:-D Nezbylo ještě trochu té dobroty na ochutnání v hrnci?
Myslím, že počasí máme skórem stejné i u nás. Mezi deštěm, sněhem a teplotou nad nulou.
Hezky si užívej vaření i tvoření.-)

Bíba řekl(a)...

Hmmmmm mňam mňam....to vypadá dobře,musím vyzkoušet.Děkuji,už nevím co mám pořád vařit,tak každý nápad, dobrý nápad :-)pěkný víkend.Věra.

Helena Davidová řekl(a)...

Moni, blahopřeji k ocenění, je v dobrých rukou! U nás se taky právě sype sníh a moc děkuji za recept, kuřátko voní až sem!
Měj se, Helena

Unknown řekl(a)...

Tak děkuji moc,to jsi mi kápla Moničko do noty! Já zrovna dnes,když dráčata spala šmejdila po inspiracích na vaření,někdy dochází nápady. Chválím,chválím tento i předchozí článek,brzy vyzkouším! Měj se krásně! :) M.

Martina řekl(a)...

The chicken loos delicious Moni - you're so right, comfort-food is so much needed this time of year!

Ella řekl(a)...

Moniko ty sem davas same dobroty ,ja uz se pripravuji delat ravioli .Gratuluji k oceneni vsak si to zaslouzis.

Unknown řekl(a)...

Opravdu ráda Moni Ti posílám k tomuto také jedno ocenění a těším se na každý další příspěvěk! M.

Andrés López řekl(a)...

Gratuluji k oceneni :)

Kure zpracovavam podobne, jen jsem nikdy nepridala dyni. Vyzkousim :)

Ta snehova nadilka je uzasna, ja letos snih videla jenom hodne z dalky :)

Janach řekl(a)...

Milá Moni, gratuluji k ocenění a jedno bych ti také ráda předala, tak se zastav... :o) Kuřátko vypadá výborně. Měj se hezky, Jana

Kaiva L. řekl(a)...

Milá Moní, vyzvedni si i u mne ocenění. Moc zdravím. Iva

Anonymní řekl(a)...

Zdravím z Vrchlabí:-)Posílám ti na mém blogu malý dáreček.Žaneta

emily řekl(a)...

Ahoj Monika, cítim sa u Teba veľmi príjemne, aj keď niekedy mám na Tvoj blog zamietnutý prístup. (a nielen na Tvoj. Ak budeš mať chvíľku, tak sa zastav a príď si pre ocenenie. Krásny víkend.
Emily

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření