sobota 10. března 2012

Bagels

Vcera jsem  pekla bagels a tak  mne napadlo pripravu vyfotit, protoze postup vyroby tohoto peciva je v Cechach trosku netradicni. My je mame moc radi, delam je z celozrne mouky v domaci pekarne ale muzou byt jen z bile mouky a klasicky zadelavane. Testo ma byt tuhe, rekla bych  konzistence jako na vanocku.

DOMACI BAGELS
1 1/2  hrnku vody
1 lzice cukru
1 lzice oleje
1 1/2 lzicky soli
2 lzicky instatniho (suseneho) drozdi
4 hrnky mouky (ja davam 1 hrnek bile a 3-4 hrnky celozrne)
rozslehane vejce a sezamova seminka na posypani

Zadelame testo a nechame vykynout, potom rozdelime na 8 dilu a utvorime  bulky. Ty nechame asi 15 minut odpocinout. Mezitim si dame varit vodu do velkeho hrnce,  pridame asi 3 lzice cukru. Rozehrejeme troubu na 200 C. Potom rukojetí vařečky vytvořte uprostřed kazdeho bagel otvor,  nasuňte na vařečku a několikrát jí zatočte, abyste otvor rozšířili. Ja otvor delam prstem, bagel stejnym zpusobem zatocim az se dira zvetsi na potrebnou velikost :)  Voda v hrnci se ma mirne varit. Bagely nechte sklouznout do vroucí vody (asi po čtyřech kusech) a minutu  je povařte,  obraťte a povařte dalsi minutu.  Lehce se nafouknou a utvoří se na nich pevnější ‚kůžička‘. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte důkladně okapat.
 Plechy vyložte papírem, bagely pomazte rozslehanym vejcem, posypte sezamovymi seminky, kořením a nebo mákem, vložte do trouby a pečte zhruba 20-25 minut.

I made bagels yesterday and remembered to take pictures. So, here they are :)  I used this recipe, but substituted the bread flour for 1 cup white flour and 3-4 cups whole wheat flour.   They were delicious and it was definitely worth it to make them at home.




 Latky na kabelku, kterou jsem se dnes chystala usit, bohuzel jsem se k tomu nedostala, tak snad zitra.......

Today, I was going to make a bag from these fabrics, but ended up doing other things instead. Maybe tomorrow........
 A jeste moje nova kabelka, i kdyz tu,  zmeho minuleho prispevku, bych brala radeji.  Bohuzel byla  vyprodana  :(

And my new purse, since the one from my last post,  sold out :(

Krasnou nedeli vam vsem preje Monika.
Hope you have a wonderful Sunday.

10 komentářů:

simpl řekl(a)...

Ahoj Moniko. Tohle pecivo jsem kdysi jedla, kdyz jsem byla v Kalifornii - rozpecené se syrem Philadelphia a s marmeladou. Prodávali tam hodne druhu, ale asi nejlepsi byly ty obycejne, takze diky za recept. Jestě pridej mnozstvi drozdi, nejak ho tam nemuzu najit. Jo, a tahle tvoje nova kabelka je moc pekna. Hezkou nedeli preje Ditta.

Žaneta řekl(a)...

Milá Moniko,nová kabelka je moc hezká,ale víc se těším na tu tvoji šitou:-)Hezkou neděli.
Žaneta

Monika řekl(a)...

Dittus, omlouvam se, uz jsem pridala k receptu, ze jsou tam dve lzicky drozdi. My nejime bile pecivo, proto ta celozrna mouka a ja je mam moc rada z domacim tvarohem a marmeladou. Dnes to byla merunko pomerancova, mnam :)

Zanetko,z kabelkou se urcite pochlubim, snad me to nebude dlouho trvat :)

Večerka řekl(a)...

Moni, tak tak toto pečivo vůbec neznám?! Ale díky tobě už ano. :) Děkuji za recept a ta kabelka je moc šmrncovní. ;)Hezký den. Peťa

Martina řekl(a)...

Wow, your bagels came out so well Moni - what a delicuous treat! Have a delightful rest of sunday!

Lezarts řekl(a)...

Prosím, netrápit s takovou dobrotou, než obejdu dnes, všechny blogy přiberu 5 kg. Přeji hezký týden.
P.S. škoda, že tu kabelku, už nemají, byla to pěkná barva.

Sonja Häusl-Vad řekl(a)...

Děkuji moc za recept, vyzkoušíme. Zatím znám jenom z doslechu...

Ella řekl(a)...

Jeste jsem je nikdy nejedla a co me prekvapilo ze se nejdriv ovari,budu must vyzkouset ale pockam az se Vasek vrati z Ceska.Kabelku bych take brala .Tesim se az udelas tu tvou.

Daja řekl(a)...

HURÁÁÁÁÁ MŮJ PC ZAČAL POSLOUCHAT!!!!!MOHU UŽ TI PSÁT I NA TENTO BLOG !!!TAKŽE VŠE MÁŠ SUPROVÉ ,BÁJEČNÉ !!!!MOC SE TĚŠÍM AŽ UPEČU TVÉ PEČIVO TO BUDE MŃAMKA !!!DÍKY DÁJA

Martina řekl(a)...

No tak Moni,to zaručeně vyzkouším,díky moc! Kabelka super!
M.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...