pondělí 1. března 2010

Vyroba jogurtu

Mleko zahrejeme na 37-43 stupne.Jestli nemate teplomer nezoufejte-je to teplota tak asi stejna jako kdyz chcete udelat kvasek.Mleko(cerstve,ne krabicove)naleju do sklenice a pridam kelimek bileho jogurtu se zivimi bakteriemi.Kdyby bylo mleko moc horke,bakterie zabijeme.Zamichame a nechame stat na teplem miste.V zime treba u topeni ale muzeme pouzit i troubu,kterou zapneme na 35 stupnu.Kdyz je sklenice v chladnejsim prostredi trva mnozeni bakterii dele.Na jogurt v troube se uvadi tak 4 az 6 hodin.Na lince jsem vetsinou nechavala stat 8 az 24 hodin.To uz si musite vyzkouset.Hlavne s nadobou nehybat.Z cerstve udelaneho jogurtu si odebereme potrebne mnozstvi na vyrobu dalsiho jogurtu.Po nejake dobe se bakterie oslabi a je nutne pouzit novy jogurt.Na 2 litry mleka pridavam tak 150ml jogurtu.Vic jogurtu,vic bakterii a o to drive se rozmnozi ale pokladam za zbytecne davat ho vic.Ja pouzivam mleko polotucne ale zalezi na vas z jakeho mleka si jogurt udelate.

Kdyz si date tu praci a jogurt nechate vykapat,budete mit velmi husty,kremovy jogurt.

Dobrou chut:))
Posted by Picasa

1 komentář:

Knihomilka řekl(a)...

Děkuju za recept..Kdysi jsme takhle jogurt vyráběli, pak jsme měli jogurtovač, s tím to bylo sice jednodušší, ale ne tak "domácké" :). Jogurtovač vzal čert nebo čas ;-) a tak je příležitost zkusit jogurt tímto způsobem :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...