středa 6. listopadu 2013

Homemade Nutella

"Prekulil" se dalsi mesic a protoze do vanoc zbyva 47 dni  (jak mi poctive odpocitava jedna z mnoha mobilnich apps :)  pustila jsem se do vyroby prvni vanocni ozdoby. Tyhle sisky okukuji na webu uz delsi dobu, dnes jsem tedy konecne zasedla a  protoze se mi nechtelo prekladat dansky popis  "strihla" jsem  tuhle sisku jak se rika od oka po zhlednuti tohoto videa.  Prekladac google v tomto pripade absolutne zklamal at uz v anglickem ci ceskem prekladu. I kdyz by se clovek jiste "dobral" patricnych vyrazu,  míček = klubko atd.,  me se do toho nechtelo. Ale alespon jsem se po ranu dobre zasmala.  Takhle popis zacina :))  
Musíte použít1 míček. Bavlna Bavlna 8 8/8 velká hnědáHáček 3 ( nebo 5 v případě, že příze Háčkovací manželskou postelí nebo bavlna 8/8)Fiber Fill  neni nad to strihnou do toho jeste par anglickych sluvek, hi,hi.....

I downloaded this countdown app for my phone today :) It is November already and there are 48 days left till Christmas so I decided it is time to star making some new Christmas decorations. I had my eyes on these pine cones  for a while now and I finally  made one. The pattern I found is in Danish and in this case Google translate totally fail (lots of gibberish that didn't make any sense) so I just improvised after watching this video.






Trošku šišatá ale vzdyt je to prece šiška :))
Slightly lopsided :))  

Vcera jsem zhackovala ctverce deky a ted musim dokoncit jeji okraj. Zbyva mi po jednom klubku sede a tmavsi modre vlny a tak budu muset vymyslet nejaky vzor a kombinaci barev.

I joined the squares yesterday and now I just have to do the border to  finish this blanket. I only have 1 skein  of grey and the darker blue, so I have to think about the design.




Uz jste si nekdy zkousely  udelat Nutellu? Ja  posledni dobou pouzivam jen tuto domaci, protoze presne vim, jake se v ni "ukryvaji"  ingredience. Snazime se vyhybat bilemu cukru a necitelnym chemickym latkam a i chutove se ji kupovana vubec nevyrovna. A jak na to? Recept je velice jednoduchy:
Do trouby vyhrate na  190 C dame  na 10-12 minut oprazit 2 hrnky (500ml) liskovych orisku.

Did you ever try to make homemade Nutella?  One reason why I started making it at home is because  we try not to eat white sugar and also to eliminate preservatives in the store both food. This recipe is very easy:
Preheat oven to 375 degrees F. Spread the hazelnuts out on a single layer on a rimmed baking sheet and roast until dark brown and fragrant, 12 to 15 minutes, rotating the baking sheet halfway through baking. Keep a close eye on them, as they can go from perfect roasted to burnt in a short amount of time.

 Po vychladnuti by se slupka mela lehce sloupnout. Me tam vzdy jeste najaka zustane ale to vubec nevadi. Orisky dam do mixeru, pridam asi pul hrnku medu, dve lzice bio kokosoveho cukru, trosku vanilky, spetku himalajske soli a tri lzice kokosoveho oleje. A to je vse, rozmixujete do kremovite  konzistence a muzete konzumovat. Ja ji mam ulozenou jen tak ve skrince, nema se cas zkazit (žluknout) protoze se po ni vetsinou jen zaprasi.

Once the hazelnuts are cool enough to handle rub the skins off.  Process the hazelnuts in a food processor with 1/2 cup honey, 2tbsp. organic coconut sugar, splash of vanilla, dash of Himalayan salt and 3 tbsp. of coconut oil. That's it, you can store it  at room temperature for up to 1 month, but  it never last that long at our house :)

 Vyzkousejte, nebudete litovat!
Try it, you will not regret!



10 komentářů:

Maja řekl(a)...

Háčkovacia manželská posteľ je víťaz prekladu. :)
Nutela vyzerá naozaj lákavo. Ale môj mixér na to nemá. Mal problém s mäkšími ingredienciami. :(

Aranel na cestě.... řekl(a)...

Moni tak ty budeš mít o svátcích vtipnou šišku a tím by měly být automaticky celé Vánoční svátky veselé :o) deka je krásná ! no a nutelu domácí asi vyzkouším jen se obávám, že to ten můj mixér neutáhne. Měj krásné dny a těším se na tvé těšení na Vánoce :o)

rêve de vivre řekl(a)...

Moni, tak u Teba nachádzam len samé fantastické veci. Že nutela... Tak keď zoženiem všetky ingrediencie, tak ju určite vyskúšam. U nás totiž nutela fičí. Vďaka za recept. Andrea

Baru řekl(a)...

Ahoj Moni, deka je nádherná!!! To nikdy nezvládnu, ale nutelu vyzkouším určitě, moc Ti děkuji za recept!!! Jsem Tvým častým čtenářem a moc se mi u Tebe líbí ;o) šiška je taky nádherná ;o) krásné vánoce Ti přeji ♥
Baru

j33 řekl(a)...

Moni...u nás nutela nie, ale šiška je perfektná...jana

Maya Kuzman řekl(a)...

Oh I am so into making a handmade Christmas too!!
I love the cone and must make one for myself!

Unknown řekl(a)...

Moni, já jsem se tak smála až jsm slzela!Mám podobnou zkušenost ,bylo tam slovo které nemohu ani napsat a opakovalo se to asi 5krát,byla jsem v šoku!Deka je krásná nikdy bych jí neumotala!!!Nutela, na tu se nechám pozvat!Tak ahoj Daja.

Helena Davidová řekl(a)...

Šišatá šiška je parádní, i když si nerozstříhala žádná bavlněný míček :o)Deka je parádní kousek a moc děkuji za recept na nutelu. Já si kupuji jednu značku v Německu, chutná víc po oříšcích než po cukru a tuku :o), ale tu tvoji použiju jako nádivku do jednoho druhu vánočního cukroví. Snad tedy koupím palmový cukr.
Moc zdravím Moni!
Helena

simpl řekl(a)...

Moni, ty tvoje vytvory jedle i nejedle vypadaji moc dobre. Na nutelu jsem uz zahledla nekolik receptu a porad nevim, zda do toho jit, protoze to nejime a navic ty kupovane jsou hnusne sladke, ale jako vanocni darek by to mozna nebylo spatne. Mej se pekne. Ditta

Kaiva L. řekl(a)...

Milá Moničko, děkuji za tvoji návštěvu u mne.
Šištička se mi moc líbí, krásná dekorace, deka je úžasná, kolik práce za ní stojí a nutela? Určitě ji také zkusím.
Měj se hezky IVA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření