úterý 29. října 2013

chalk paint table makeover

Muj prvni kousek nabytku, kteremu se u nas (a mozna i u vas) rika shabby chic. Stolek jsem koupila uz pred casem  a  presne vedela, co snim chci udelat. Jen jsem se k tomu proste driv nedostala.

I bought this little side table a while ago and I knew exactly what I was going to do with it.So I finally got to it and here it is.



Takhle stolek vypadal kdyz jsem se pustila do prace. Pouzila jsem tak zvanou "chalk" neboly sadrovou barvu. Jeji vyhoda je, ze se muze pouzit na drevo, ktere neni predtim nijak pripravene a barva drzi a neloupe se. Nemusi se pracne brousit nebo chemicky odstranovat stare laky a barvy. Tuto barvu jsem si namichala sama ale original si muzete koupit treba zde. Uz prez dvacet let ho prodava Annie Sloan.

This is the table before I started. I used chalk paint which is a really, really  great product. No sanding or stripping just apply it on your piece and it will stick to it!! I made my own after I researched the internet. It is really easy to make, but if you want to buy it,  Annie  Sloan  is the original "inventor" of this paint.  


Prvni nater vypadal dost pochybne ale nenechte ze zastrasit.   Kocka Maja si samo sebou nemuze nechat nic ujit a podle ni se nejlepe  spi u cerstve natreneho stolu.....

First coat didn't look that impressive, but don't let that scare you.  Our cat Maja had to be there when I worked and decided that sleeping next to the freshly painted furniture was the best :))


 Barva schne velmi rychle a behem 15-30 minut muzete nanest dalsi brstvu. Po dalsich dvouch naterech....
 This paint is drying really fast and you can usually apply next coat within 15-30 minutes. I put two more coats on......


Potom prislo na radu brouseni aby stary stolek opravdu vypadal jako stary. Takze hrany a mista, kde se normalne nabytek vetsinou odre a poskrabe se proste jen vic "zdurazni"  Nakonec jsem nanesla ( hadrikem vetrela)  tri vrstvy vosku. Prvni bezbarvym voskem a dalsi dve s troskou tmaveho pigmentu.

After that I distressed the table. It is fun and it is a big  part of this look. Finally I applied three coats of wax. The first one clear and two more of dark wax. 



 A to je vse. Jse moc spokojena a pani, ktera si ho koupila take. Napsala mi dekovny dopis, jak perfektne  stolek "zapadl" do jejiho dekoru .  No a na mne  ceka dalsi kousek nabytku.

And that is it. I love it  and so does the lady who bough it! She emailed me thanking, and saying how perfectly  this little table fits in here space. I am so happy and ready to tackle the next piece.

 Na me Pinterest nastence   najdete spoustu inspirace.

Sadrova barva se micha takto:
1 hrnek matove ( ne leskle)  latexove barvy
2 1/2 lzice sadry
1 lzice vody
Sadru poradne rozmichame ve vode a potom pridame barvu a spolecne dobre promichame.

Jestlize pouzijete tento navod a techniku, prosim, budte tak hodne a uvedte me jmeno (blog) a tento prispevek na svem blogu a pozadejte sve ctenare aby ucinili totez a ke svym vytvorum ci sireni teto techniky pridali muj link. Dekuji!
Jestly mate nejake dotazy rada se s vami podelim o mou zkusenost s touto technikou.

Zde se muzete podivat, jak si "upravila" stolek ma dcera.  Maji ho uz od brezna,  vnoucek mu dava pekne "zabrat" (auticka po nem drandi o sto sest :)) a barva se ani nehne! Jeji recept: 3 dily barvy 1 dil sadry.
At uz pouzijete muj ci jeji recept, doufam, ze se vam bude dobre pracovat a nezapomente mi poslat fotky. Zdravim, M.

p.s. pro ty kterym se protaci panenky nad tim, ze jsem natrela dreveny stolek (Neil me tvrdil, ze si ho nekdo koupi a prvni co udela odstrani barvu a zrenovuje ho dopuvodni podoby) privrete ocka a prijdte zase na navstevu :))

 You can go to  my Pinterest  Chalk Paint board for more info and inspiration.
This is the recipe I used:
1 cup latex paint (eggshell)
2 1/2 tbsp. plaster of Paris
1 tbsp. water
Mix water and plaster of Paris thoroughly,  add into your paint  and mix  well.

Here is my daughters table makeover. She painted this table in March and our grandson is playing on it with his toys all the time. The paint is holding really well :))  She used this mix ratio. 3 parts paint, 1 part chalk.
Have fun if you use this technique, whatever recipe you use and send me some pics if you tackle a project. Cheers, M.

p.s. for all of you who think I ruined the wooden table ( as Neil puts it, someone's going to buy it just to restore it to the original) have mercy and come back to visit :))


17 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Moni tak to je bomba!!!!!Supr!!!!Určitě když to budu dělat rozhodně tě uvedu jako autorku této bezva barvy!!!Také to nafotím na svém blogu!Jen taková maličkost potřebovala bych to spíš do bíla.Takže uvidím co a jak....Moc zdraví Dája.

Lezarts řekl(a)...

To je paráda! Jako nový, pardon, jako starý:-) Jsi i lakýrnická mistrně!:-D

Monika řekl(a)...

Dajo, barvu si zvolis podle sveho, je to uplne jedno co pouzijes.Da se take udelat jina podkladova, navoskovat a pak natres tou vrchni barvou. Kdyz to potom brousis, prosvita ti ta spodni barva. Pro barevnou inspiraci se podivej na muj likn na Pinterest. (a dekuji, autorka sice nejsem ale inspiraci rada prinasim ;))

Reni dekuji!


Unknown řekl(a)...

Looks very good, can't believe you sold it ;)

Ella řekl(a)...

Moniko ten je krasny u tebe se najde tolik inspirace .Susenky jsem uz udelale ,myslela jsem si ze budou dost sladke ale nejsou a ted zrovna predelavam dve zidle a ty sem pridas krasny navod jak na to.Zase musim dekovat.Jsem zvedava na tvuj dalsi uspech.

rêve de vivre řekl(a)...

Moni, tak toto je super návod. Ja v jednom kuse niečo prerábam a samozrejme tomu predchádza náročná príprava starého nábytku. Samozrejme ak to použijem, uvediem Ťa ako autorku tohto fantastického postupu.Stolík vyzerá skvelo a teším sa na Tvoje ďalšie kúsky. Andrea

rêve de vivre řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana řekl(a)...

Moni, super nápad a určite ho v najbližšej dobe použijem.
Jana

Helena Davidová řekl(a)...

Moni, ty jsi tedy žena činu! Kdybych náhodou něco takového dokázala, těžko bych se s tím loučila...Nádhera!
Moc zdravím, Helena

Anonymní řekl(a)...

nádhera, velká inspirace! Chtěla jsem to vyzkoušet na svém jednom kousku nábytku, ale nějak se mi to nevede, netuším co dělám špatně :-( Barva mi neustále houstne a zatvrdává, krupičkuje, a při neopatrné manipulaci se odlupuje. Tušíte někdo, v čem by mohl být problém???

Eva řekl(a)...

Asi blba otazka,ale aka je to latexova farba. Inak chvalim vsetko krasne Eva

Mili řekl(a)...

Dobry den, muzu se zeptat, jaky vosk pouzivate? Krome vceliho mi v obchode nejsou schopni nic nbidnout... v hobbymarkety jsem to pravda atim nezkousela. Nechce se mi davat tolik penez za vozky od Annie Sloan.. Dekuji predem za odpoved.

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, krásný návod plný inspirace, děkuji za něj. S barvami Annie Sloan právě začínám. Byla jsem v obchodě Out of office v Praze a načerpala jsem tam cenné rady. Dozvěděla jsem se tam mimo jiné i o voscích. Mají to opravdu vyladěné a proto bych doporučila investovat do originálního vosku Annie Sloan. Zkuste se podívat na jejich stránky, mají tam i elektronický obchod, je to www.oookarlin.cz. Lucie

Unknown řekl(a)...

Zdravím, Moniko, vypadá to nádherně. Už se teším až si to také vzykouším. Paní Lucie, děkuji za adresu obchodu. Jsem sice mimopražská, ale práci mám nedaleko. Zkusím se zastavit v krámě v Praze a dám vám vědět jak jsem dopadla. Petra B.

Vladka H. řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Vladka H. řekl(a)...

Ďakujem Moni za inšpiráciu. Podarilo sa :-)

Monika řekl(a)...

Jsem ráda že se vám holky daří! Vladko, přeměna se ti moc povedla 👍🏻💕

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření