sobota 10. listopadu 2012

Lemon tree

Mozna si nekteri z vas jeste pamatuji muj lonsky prispevek o citrovniku. Byl nadherny ale od okamziku co jsem ho donesla domu zacal chradnout. Presazovala jsem, mlzila, prenasela ze skleniku na zahradu a ze zahrady zpet do skleniku ale nakonec stejne uhynu. Dopadl tak i druhy stromek,kterym jsem ho promptne nahradila. Po prozkoumani korenu jsem usoudila, ze byly asi prehnojene. Kulickami vyzivy se to v kvetinaci jen hemzilo. Nevzdala jsem se a to hlavne z toho duvodu, ze prvni stromek byl vlastne darek k narozeninam od meho otce. Netrpelive jsem cekala na jaro,  az se stromky znovu objevi v prodeji. Tentokrat se mu dari, ( krizim prsry ) nejprve byl asi mesic doma, kde jsem steteckem opylovala jeho kvety a kdyz se dostatecne oteplilo, putoval do skleniku. Tam zacal rust doslova pred ocima a male citronky se zacaly nalevat. Vcera jsem ho donesla domu, venku bylo v noci pouze pul stupne nad 0 a protoze sklenik neni vytapeny, stromek precka zimu v dome. Jen se bojim aby ten sok ze stehovani prezil!

You may remember my last year post about Meyer lemon tree. Healthy looking when I first got it, but it deteriorated fast after we brought it home. I moved it from the greenhouse to the garden and then back to the greenhouse again,  but it died and so did the one I replaced it with. It was a birthday gift from my father so I was waiting anxiously for spring, when they arrive in stores again. I kept this one at home for about a month before putting it in the greenhouse, I pollinated the flowers with little brush and the plant grew and thrived before our eyes. I just move it back into the house as the temperature dipped to 0  last night and I am crossing y fingers that the tree will survive the move.



 Citrovnik Meyer - Meyer Lemon


 Me prvni pradeno. Procvicuji si koordinaci a techniku na vlne, kterou jsem dostala spolu s kolovratkem. Nejsou to zrovna barvy, ktere bych normalne volila ale jak se rika "darovanemu koni na zuby nekoukej" :) Na fotce je videt jednoducha pomucka na kterou se prize navine a tak vznikne "pradeno".

My first skein. I am practicing my coordination and technique using some gifted  fiber. No exactly my colors if i had a choice, but it'll do for now. Wooden skein winder ( Niddy Noddy )comes handy too.......



 Dnesni rano mne privitalo slunickem. Prize pripravena na praci, tentokrat v trosku veselejsich barvach. V pozadi je videt tkalcovsky stav, ano vidite dobre, tkalcovsky stav. Reknete ne, kdyz  vam ho nekdo nabizi zdarma.... ale jestly to takhle pujde dal, nebudeme se moct ani najist, protoze nas me hobby pomalu vytlacuje z jidelny.

I was greeted by sunshine this morning. Fiber ready to spin in more cheerful colors. In the back you can see   my loom, I know,  loom ? you may say, but I couldn't say no to it for it was free and looking for a new 
home :)  If I'll continue "collecting" more stuff, we'll soon need a new dining room.


 Jak malo staci k (me) radosti :)
How little you ( I ) need to be happy :)


Na zaver jeste kolaz pro potechu oka. Neptejte se, odkud  fotky jsou, vse stazene z netu, ulozene v mem  "inspirace" file.
And last but not least an inspiration collage. Don't ask me where the images came from,they are in my "inspiration" file now :)

8 komentářů:

Vlaďka Cepáková řekl(a)...

Moniko, koukám, že ses dokonale nakazila vlněnou horečkou :-D Stav ti tiše i nahlas závidím. To je něco, po čem toužím. Ale u nás je nikdo nerozdává, jen požaduje strašný peníze. Šetřím jako blázen do kasičky, ale pořád mám málo :-(. Ale roztažená s vlnou jsem po celém domě stejně, i bez stavu.
Taky si ukládám inspirativní obrázky. Felting - to je něco, co mě uchvacuje. Naprosto dokonalá technika, která umožňuje zázraky. Zrovna dneska jsem zas na You Tube našla videa, nad kterými jsem si obdivně zavzdychala. A nakoplo mě to k další tvořivé práci. Jen co najdu čas ;-)

Monika řekl(a)...

Vladko, ja nasla dnes tuhle stranku na fb
https://www.facebook.com/colettecolor
stoji za navstevu!

Marťa řekl(a)...

Ahoj Moni:-)
MOc děkuji za vzkazík.Byla jsem u tebe ve středu,nebo ve čtvrtek a jak jsem se probírala blogem,tak jsem nestihla napsat:-).Moni jak to stíháš,koukala jsem vykulená na spřádání,no a ten tkalcovský stav....je to nádhera:-).Malý roste jako z vody,je potěšeníčko,viď;-).Já se snažím šít na prodejní výstavu.Mám jí s kamarádkou,ta ale nepatchworkuje.Tvoří strašně moc věcí,včetně vyřezávání třeba andílků ze dřeva,věnce,svícny....prostě je úžasně kreativní.Čím je výstava blíž,mám větší trému a začínám mírně panikařit,že nemám nic našito:-).V práci děláme teď přesčasy,chodím hodně unavená,tak tvoření moc po večerech nedám.No a vnučku vidím skoro denně,je to sluníčko.Povyrostla o 2cm,maminka zatím kojí,tak je to fajn:-).Po pěkné,sněhové nadílce před 2týdny se k nám vrátil podzim,já si oproti jiným tohle počasí užívám a letos byl podzim u nás nádherný:-).Moni,měj se krásně,budu se snažit brzy zaběhnout,přidáváš novinky takovou rychlostí,že vůbec nestíhám;-D.Hezkou neděli papa Marťa

Ella řekl(a)...

Moniko ty mas s lemon tree lepsi uspech ja jsem to uz vzdala.holka ty jsi se teda s tou vlnou rozjela a ted uz i tkalcovsky stav,jsi moc sikovma .Budes muset manzelovi naznacit ze potrebujes craft room,vzdyt on je sikovny a mohl by ti nejaky pstavit a jidelna by se vyprazdila hi hi hi.Inspiraci fotky jsou krasne.

Monika řekl(a)...

Marti, diky, ze jsi zabehla, muzem si take napsat na fb :)

Elli, ja uz craft room mam ale je to momentalne spis skladiste mych supplies. Neil me zrovna minuly tyden slibil, ze mi ho cely predela a udela vestavene police abych si tam vse mohla usporadat.Zabrala jsem ne jeden ale dokonce uz dva pokoje a deti si ze me delaji srandu ze pry jsem hoarder :) Me se ale stejne nejvic libi "mezi lidmi" nez byt na samotce ve studiu :)

Martina řekl(a)...

Love lemon trees and would love to have one too! Have a cozy sunday Moni!

Anonymní řekl(a)...

Jej, citronovik, aj ja som s citronovnikom bojujem uz viac ako 20 rokov, posledne tri roky su ale bez problemov,krasne zarodil, prave teraz dozrievaju krasne zlte gulicky, vydrzat sa oplatilo a nie len mne ale i Vam.
Vase rucne prace su nadherne, najviac vam zavidim tie krosna, o nich snivam uz dlho, a asi ostane len pri sneni. Zostanem len pri ihliciach a haciku.
Nech sa Vam dari pani Moniko.
Heli.

Anonymní řekl(a)...

Moniko, dobrý den. Před několika lety jsem narazila na vaše stránky, tiše sen nakukuji pro inspiraci. Jste úžasně šikovná. Ráda bych se zeptala, kde konkrétně jste stáhla fotku obrazu z háčkovaných deček. Mám po prababičce spoustu deček různých rozměrů. Jsou uložené roky ve skříni, protože ke mně do domácnosti se moc nehodí, ale takový obraz -koláž bych si ráda vytvořila, aby nezůstávaly jen v té skříni. Díky za info. Jolana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření