from the 1935 Anuse Kejrova Czech dessert book
250 g flour
1 tsp. baking powder
60 g butter
70 g powdered sugar + 1 vanilla sugar
zest from 1/2 orange
1 egg yolk
2-3 tbsp. milk
1tbsp. rum
Mix everything into a dough ball and let rest for 20 minutes.
Cheese stuffing:
450 g quark cheese
1 egg
50 g powdered sugar + 1 vanilla sugar
zest from 1/2 orange
1 tbsp. rum
Mix all ingredients then fold in
1 whipped egg white.
Roll out 2/3 of the dough, arrange in the pie form and add the cheese mixture. Roll 12 pieces out of the reminding 1/3 of the dough and make lattice pattern for the top of the pie. Brush with egg wash and bake in medium hot oven for about 30 minutes.
Tahle kniha moucniku Anuse Kejrove byla vydana v roce 1935.
Recept jsem si trosku upravila. Misto citronove kury jsem do testa nastrouhala kuru z poloviny pomerance a druha pulka prisla do tvarohove nadivky. Tu jsem udelala z 45 dkg tvarohu a vynechala strouhane mandle. Take jsem do testa nedavala muskatovy orisek, ktery moc nemusim. Kolac je moc dobry, delala jsem ho do velke formy a tak je testo jen asi 5mm vysoke a pridanim tvarohu neni moucnik suchy.
Forma na pudink a japonska zapekaci/servirovaci miska ze sekace z kteryzto veci mam moc velkou radost :))
Preji vam vsem krasny vikend.....
Have a wonderful weekend........
12 komentářů:
Tento koláč vypadá krásně. Hádám že je velmi chutné :)
Koláč vypadá nádherně a houbičková miska je super!
Moni, koláč vypadá báječně, já jsem před chvílí vyndala z trouby švestkový :)
No a ta zapékací houbičková mísa je dokonalá :))
Moni,do koláče bych se zakousla,protože vypadá náramně.
A ta hříbková zapékací miska je dokonalý kup!!!!!
Moni, ten koláč vypadá tak úžasně, že ho ráda vyzkouším a pak se asi odstěhuji do posilovny...
Úžasné úlovky!
Moc zdravím, přeju hezké dny!
Helena
Milá Moniko,téda koláč voní až sem.Mňam mňam:-)
Velká gratulace k úlovkům(ta forma se mi moooc líbí:-)
Měj se moc hezky s pozdravem Žaneta.
Kdo by mohl odolat?
Kolac krasne upeceny ,hned bych si dala .Nalezy v sekaci super hlavne ta miska, tyto nalezy vzdy potesi.
Moni, máš u mně něco na blogu. Krásný den. Tina
Moniko,
pro tvaroh já mám všeobecnou slabost, takže moc děkuji za recept :-)
Staré kuchárske knihy milujem,rada v nich listujem, recepty sú domácky poctivé a obvykle fantastické. Tvoj koláč po česku rovnako.Pekný týždeň!
Monika, fúúú, ten už na pohľad láka!:) To musela byť mňamka! Gabi
Okomentovat