pátek 16. září 2011

Recept na Salsu - Salsa recipe


Rajcatum se letos  dari, zbiram je na kyble a zavaruji a zavaruji....... vetsinou  nakrajene na kostky,ve vlastni stave ale vcera jsem natrhala take paprily a kukurici a udela salsu.

We have a bumper crop of tomatoes this year, I am harvesting them by buckets and can and can.....mostly diced tomatoes just in their own juice, but yesterday, I also picked peppers and corn and made salsa.



Tady je  recept, ktery jsem  dala dohromady spojenim meho vyzkouseneho receptu a dalsich,ktere jsem nasla na internetu. Vse jsem zjednodusila a prizpusbila nasi chuti. Tady je:

6 kg rajcat (sparit, oloupat a nakrajet na vetsi kostky)
5 paprik nakrajenych na kosticky
3 cibule  nakrajene na kosticky
3 kukurice( ne krmne), nozem okrajime zrnicka (muzete pouzit i mrazenou ci konzervovanou)
3 strouzky cesneku (prolisovat)
palive papricky ( podle chuti), nasekat na jemno
250 ml jablecneho octa
3lzicky cukru
2 1/2 lzicky soli
1 lzicka koreni cumin
hrst nasekaneho cilantro (nat koreni koriandr)
1 conzerva rajcatoveho protlaku ( u nas 156 ml )

Nakrajena rajcata nechame vykapat prez cednik, tim zkratime dobu vareni. Do velkeho hrnce dame vsechny prisady ( mino rajcatoveho protlaku ) a varime za obcasneho michani do zhoustnuti. Kdyz mame pozadovanou konzistenci (asi 30- 45 minut) pridame rajcatovy protlak,jeste chvilku povarime,  naplnime do sklenic a 15 minut sterilujeme.



Here is my recipe, that I put together from my favorite recipe and some I found on the net. I simplified and adjusted it to our taste.

6 kg ( 12 pounds ) diced, peeled, tomatoes
5 peppers diced
3 onions diced
3 cloves of garlic choped
cornlets from 3  ears of corn
halupino pepper to your taste, finely choped
1 cup apple cider vinegar
3 tsp. sugar
2 1/2 tsp salt
1 tsp. cumin
handful of choped cilantro
1 can (156 ml) tomato paste
 
Drain the tomatoes in a sieve ( this will reduce the cooking time greatly ) then put everything but the tomato paste in a big pot and cook uncovered until  desired  consistency for about 30- 45 minutes,  stir frequently. Then add the tomato paste, cook for a little bit longer. Fill the jars and sterilize for 15 minutes.





Tady je, dobrou chut !!

Ta- Da! here it is, enjoy !!



Salsu jime nejradeji s chipsy, nebo jako soucas mexickych jidel napriklad Tostadas, burritos, tacos.
Our favorite - salsa and chips.  Or use with Mexican dishes like Tostadas, buritos, tacos.
.




Pro vetsinu lidi je  9/11 vzpominka na hrozne udalosti . Ja take vzdy vzpominam na obeti toho desiveho dne ale pro mne navzdy  9//11  zustane dnem Neilovych narozenin.   Minuly viken jsme meli nadherne pocasi a tak jsme to oslavovali  jak jinak nez z rodinou a prateli na lodi a na plazi. Makeef byl ve svem zivlu :)



   For most people 9/11 is the day to remember the victims of this horrific event.  I too think of them this day, but  for me  9/11   was and always will be Neils B-day!  We had such a magnificent weather last weekend and we celebrated with friend and family, how else?  We spent the day on the boat and at the beach. Makeef had a blast too :))





Mesic  na ceste domu.

Coming home watching the moon.



A o nemene nadherny zapad slunce.
And equally magnificent sunset.



Jeste namame zadny plan na tento vikend ale rada se dozvim co budete delat vy?  At uz je to cokoliv, hezky si to uzijte, zdravim........

We have no plans for this weekend  yet, but I would  like to know what yous are. Whatever you do, I hope you enjoy it and have lots of fun, cheers........

10 komentářů:

Helena Davidová řekl(a)...

Ahoj Moni, ty mi snad čteš myšlenky. Včera jsem myslela na to, že bych mohla salsu zkusit udělat (dělala jsem o víkendu takovou rychlou omáčku ke grilovanému masu a byla moc dobrá), a že bych tedy měla někde najít nějaký recept na zavaření. Díky moc! Mimochodem, máš úžasná rajčata!
A Neilovi přeji jen všechno dobré k narozeninám, oslavu jste měli parádní!
Moc zdravím, Helena

Monika řekl(a)...

Ahoj Helenko, napis jak salsa chutnala, ja jak uz jsem psala, ji mam prizpusobenou nasi chuti. Muses si ji pripadne vic ochutit (vic octa, koreni atd.)Ja moc nesolim ale myslim, ze to v salse neni poznat, protoze se stejne konzumuje z necim, co je slane. Ochutnej a pripadne uprav, nez ji naplnis do sklenicek a zavaris, ahoj.

Vlastas řekl(a)...

Ahoj Moni, dneska jsem otrhala další kýbl rajčat a opravdu už mi dochází inspirace co s nimi?
Nejspíš zítra vyzkouším tvůj recept, moc se mi líbí.
Zdravím, Vlasta

Jana řekl(a)...

Ahoj Moni, díky za recept, jen bych ještě potřebovala radu k čemu je salsa nejlepší...napadá mě maso...a dál? Díky moc a příjemný večer. Jana

Unknown řekl(a)...

great pictures, that salsa looks so good :)

Monika řekl(a)...

Jani, my jime salasu vetsinou s chipsy a nebo jako soucast mexickych jidel jako treba tostadas. Pridala jsem link k prispevku :)

Vlasti, doufam, ze vam bude chutnat!

Martina řekl(a)...

Hmmmm, i so love tomatoes, and all this Salsa looks delicious! And also your sunsets are so pretty Moni. I visited a fleamarket and an exibition today, it was fun!

tadyatam řekl(a)...

Doufam ze se rajcatum bude letos u nas darit abych si take mohla salsu udelat ,tvuj recept je hodne podobny Ceskemu lecu .Kdyz delam leco tak usmazim nakrajene parky a nebo klobasu a pridam do leca a tak to snime.Dodatecne preji Neilovi vsechno nejlepsi k narozenina a Makeef ten teda pekne roste.Muj vikend je sama prace na zahrade ale je jaro narcisky kvetou slunicko hreje tak je krasne byt venku.

Anonymní řekl(a)...

Moni, dnes jsem narazila na tvůj blog, je to úžasná podívaná, lákavé recepty, hned jdu zkusit chleba, fakt super ! Ráda se zase příjdu podívat :-)

Alicia řekl(a)...

Hmmmm! This salsa looks delicious! I have to try it!
I've realized that I haven't visited your blog already, I'm ashamed, I think it is great!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření