pátek 11. února 2011

KEFIR

Mnohe z vas asi uz nekdy slysely o kefirovych zrnech nebo kefirove kulture. Nebudu se tady podrobne rozepisovat o tom, co uz napsali jini, treba pani Jarmila Teplikova ma velice informativni stranky. Ja si zrnka privezla pred vice nez deseti lety z navstevy cech ale pri odjezdu na dovolenou v nasledujicim roce a po preruseni vyroby jsem se uz ke kefiru nevratila. Posledni dobou jsem ale premyslela, ze si je zase obstaram a jak uz to tak nekdy chodi, ona si "obstarala" mne. Nekdo je nebizel v inzerci mistnich novin a ja si je druhy den dovezla domu :) Od te doby piju nejmene 2x denne cerstvy kefir, delam z kefiru tvaroh, vymyslim nove recepty, kde bych mohla kefir vyuzit. Pridavam do ovocnych poharu, zadelavam s nim testo na vafle, chleba a ruzne buchty, zkratka mleko nahradim v receptu kefirem. Jako mala a mlada holka se slovo kefir, zakysana smetana, ci kysele mleko prede mnou nesmelo ani vyslovit, tak jsem to vse nemela rada. Ted si na kefiru pochutnam, delam ho hodne husty a vychlazeny je naramne lahodny. Pouzivate take kefir a mate nejake dobre recepty na jeho vyuziti ?

Lots of you probably heard about kefir grains or kefir culture before. I am not going to write about it here, since there is so much information out there already. More here. I brought the grains back with me from one of my visits to Czech many years ago and made kefir for about a year before I stopped due to our holiday. I never went back to it. For a while now, I was thinking about it and decided to find the culture again. I didn't have to, it found me :) I saw an add in the local paper last week and the next day a brought it home. Since then I am drinking at least 2 cups of kefir every day, I am making quark cheese from kefir, I am testing new recipes where I can use it. I add it to smoothies, to waffle batter, bread, cakes. I replace the milk in the recipes with it. When I was young, you couldn't even say the word kefir, buttermilk or sour cream front of me, I just distaste it so much.Now, I drink at least two cups of it every day and I savor it. It's thick and smooth. Do you consume kefir as well and do you have a good recipe how to incorporate it in your food ?



Tady vidite hrudky kefirove kultury v "akci" :)

Kefir kulture in "action" :)
tvaroh

quark cheese
Celozrnne vafle zadelane kefirem a polite tvarohen z kefiru smichanym z domacim dzemem.

Whole wheat waffles made with kefir and kefir quark cheese with homemade jam on the top.
Posted by Picasa

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ahoj, vafličky vypadají absolutně delikátně:)))
Mňamííík
pa

mokopa řekl(a)...

Jsem z kefíru nadšená a po násadě kefírové kultury se porozhlédnu.
Moni, deka je úžasná,ty sladěné barvy člověka lákají hned se do ní stulit ...a vypadá hodně pracně.Jsi prostě šikulka.Laskavé dny přeje Mokopa

simpl řekl(a)...

Ahoj Moniko. Úplně jsem dostala chuť. Já zase do těst používám místo mléka podmáslí, k pití samozřejmě taky. A je pravda, že třeba v létě, když je teplo, dát si sklenici kefíru nebo podmáslí, je velká osvěžující dobrota. Kdysi jsem v Polsku ochutnala koktejl mixovaný z čerstvých jahod s podmáslím (kefírem lze určitě také nahradit) a to byla dobrota. Musí se ale použít takové ty pěkně vyzrále jahody ze záhonu a ne ze skleníku (ty nemají žádnou chuť). Asi se taky zajdu podívat, zda se dají někde sehnat ta kefírová zrna, protože není nad to, když si to můžeme doma vyrobit sami. Měj se hezky. Ditta.

Jana Koh. řekl(a)...

Tcháni si z houby taky dělají nápoj. Věří v její léčivé účinky a pravda je, že si ji hodně chválí, hlavně tchyně kvituje její blahodárný vliv na žáhu, tchán na žaludek. Já nejsem dostatečně disciplinovaná, abych pravidelně cedila a nakládala a proplachovala. Vydržela jsem to týden a pravda je, že chuťově je výborná. J.

Jana Koh. řekl(a)...

Jo a vzpoměla jsem si až teď - babička pocházela z hor a vždycky nám dělala kefírovou polévku. Ve vodě uvařila na brambory s kmínem a bobkovým listem, scedila. V hrnci prohřála kyšku/kefír rozkvedlanou s moukou, osolila, povařila, na závěr přidala přes vidličku vajíčko, event. kopr. Na talíř dala brambory a zalila polívkou. Hodně hustá, hodně dobrá. Dětství.

Helena Davidová řekl(a)...

Moni, hodně si mě naladila. Já ho mám moc ráda, ale můj muž, ten by v něm mohl plavat...Taky ho dávám do těsta, takže si budu muset tu kulturu sehnat.
Moc te zdravím, Helena

Vlasta řekl(a)...

Ahoj Moni, isi před rokem jsem měla kefírovou kulturu taky, mě kefír chutnal moc, ale zbytek rodiny ho odmítal ať jsem z něj udělala cokoliv. A stejně jak píšeš ty, potom jsme odjeli na dovolenou a po ní už jsem se ke kefíru nevrátila. Po přečtení tvého článečku jsem na něj ale zase dostala chuť ;)

Martina řekl(a)...

Haven't had Kefir for a loooon while, although it's supposed to be so healthy, and i do like the taste. Must give it another go!

REDNEVAL řekl(a)...

Ahoj Moni,
jak píšeš - jako malá jsem to nemohla ani vidět!!
Když babička načínala podmáslí, tak jsem utíkala hodně daleko!!!
A teď to mám moc ráda!! :o)))
Hezké dny přeji
Jarka

Anonymní řekl(a)...

V lete kdyz je vedro pekne vychlazeny je pochoutka.Liz

Betty řekl(a)...

Ahoj Moniko,vaflovač jsem našla pod stromečkem,použít kefír je bezva nápad ,budu ho muset zítra vyzkoušet.Jsem celý den doma a tak se na to vrhnu.Díky za nápad a krásný den.Betty

Monika řekl(a)...

Dekuji vsem za navstevu a mile komentare :0)

Jani diky za recept na polevku!

A v pripade, ze se do vyroby pustite take, chci jen jeste pripomenou:
Nepouzivat nic kovoveho a nevymyvat kulturu vodou i kdyz nektere recepty to doporucuji. Staci jen precedit a vlozit zpatky do mleka. "Maz" ktery se tvori je soucasti kultury a chcete ho uchovat, ne znicit. Hodne stesti a mnoho dobreho kefiru :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Výmena chnapek - potholder Swap 2011


free counters

Follow this blog with bloglovin

Follow Moničino kreativní tvoření