pátek 1. února 2013

not just Ricotta cheese ....

Poslednich par dnu jsem  po delsi dobe opet predla a take barvila. Odstiny zelene, hnede a i trosku te fialove se tam vloudilo, se promenily v barevne pradeno.  Prirodni, cokoladova barva je ma oblibena a mam jeste hodne ovcich kozisku ve stejne barve pripravenych ke zpracovani.

I am back to spinning for the last few days. I love the natural chocolate color and I am so happy to have more of this fleece. I just have to wash it and card it and, and, and.....  I also experimented with dyeing again and ended up with shades of green, brown and even few bits of purple. I like the finished skein.









 Poklady ze "sekace".
 Treasures from the second hand store.


 Zkusili jste si nekdy udelat ricotta syr? Jak rika tahle bogerka, jestli ho  nekdy ochutnate, uz ho nikdy nekoupite v obchode. Ja si ho udelala do zeleninove lasagne a malem jsem nemela dost, protoze jsem stale ochunavala :) Recept je opravdu jednoduchy a syr jsem mela hotovy za 15 minut.

Potrebujete :
4 hrnky plnotucneho mleka
1  hrnek podmasli
1/3 hrnky smetany ( ja pouzila cerstve nadojene mleko a tak jsem smetanu vynechala)
spetku soli

 Tekutiny dejte do hrnce a zahrejte na 185 C. Jestli nemate teplomer nevadi, kdyz vidite, ze se vam vytvorily "hrudky" je hotovo. Precedte prez platno, nebo gazu, osolte (nebo ne) a nechte chvilku vykapat na hustotu, jakou mate radi. Ja mam plateny pytlik a ten jsem na chvilu zatizila a ricotta bylo skoro moc sucha, takze opatrne, jde to opravdu rychle :)

Zbylou syrovatku muzete pouzit  misto vody pri peceni chleba, ja ji pridavam do mych  ovocnych a zeleninovych stav, ktere si kazdy den delam. Muzete sni zadelat treba vdolecky a jiste najdete i dalsi pouziti. Pri nejhorsim ji rozredim a zaliju kytky. Zde najdete vic informaci o syrovatce.


 I made ricotta cheese following this recipe and as she says, if you try it and taste it, you will never go back to store bought ricotta. I made veggie lasagne with it and had a hard time to stop sampling so I would have enough for my dish :) It was truly the best I ever tasted, especially made from fresh raw milk!  


Makeef  v novem Cowichan svetru.
Makeef wearing his new Cowichan sweater.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...